Yleistä

Hei, ja tervetuloa vanhemmille ja uusille kilpailuista kiinnostuneille harrastajille suunnatulle sivulle. Tämän välilehden tarkoituksena on antaa tietoa kilpailumatkoista, itse kilpailuista, sekä kaikkeen siihen liittyvästä toiminnasta, jotka olisi syytä olla tiedossa ennen ensimmäisiin kilpailuihin osallistumista.

Alkuun on varmaan syytä kertoa, että kilpailuja järjestetään kahdenlaisia; ottelukilpailuja ja liikesarjakilpailuja. Ottelukilpailun säännöt ovat pähkinänkuoressaan seuraavat. Kaksi ottelijaa astuvat 8m x 8m kokoiselle tatamille, yllään heillä pakolliset suojavarusteet joita ovat kypärä, rintapanssari, käsivarsisuojat, kämmensuojat, alapääsuojus, säärisuojat, sekä jalkapöytäsuoja. Itse ottelu on pistepeli, enemmän toisen rintapanssariin, tai aikuisten/liigasarjoissa myös päähän, osumia saanut voittaa ottelun. Pisteitä jaetaan seuraavasti: potku panssariin 2 pistettä, kiertävä potku panssariin 3 pistettä, potku päähän 3 pistettä ja kiertävä potku päähän 4 pistettä. Ottelun ollessa selvä toiselle, tuomari keskeyttää ottelun piste-eron ollessa 12 tai yli. Huom! Juniorisarjoissa ei ole pääkontaktia! Sellaisen sattuessa tuomari katkaisee ottelun ja tuomitsee ottelun vastustajalle. Myös aikuisten harrastajasarjoissa saavat kilpailijat itse päättää haluavatko he pääkontaktin vai ei.

Liikesarjat eli Poomsaet ovat myös kilpailumuoto. Liikesarjoissa pyritään tekemään tietyt ennalta määritellyt liikkeet mahdollisimman puhtaasti annettujen ohjeistuksien mukaisesti. Poomsaen tarkoituksena on käydä taistelu näkymätöntä vihollista vastaan ja jokainen eri Poomsae onkin eri tyylinen. Poomaessa ei siis ole varsinaisesti toista vastustajaa, vaan siinä kamppaillaan itseä vastaan. Tosin, kuten ottelussakin, Poomasessa on tuomarit jotka pisteyttävät suorituksen ja kolme parasta suoritusta palkitaan mitalein. Ottelukilpailussa tosin palkitaan neljä parasta, sillä pronssiottelua ei Taekwondossa otella, vaan se jaetaan semifinaalissa hävinneiden kesken.

Kilpailuihin osallistuttaessa seuramme pyrkii antamaan kaiken mahdollisen tuen parhaamman kilpailusuorituksen takaamiseksi. Ottelukilpailijat aloittavat oman “itsenäisen” harjoittelusession noin 2 viikkoa ennen kilpailuja, ja kilpailuiden jälkeen käydään palaveri jossa kerrataan kilpailupäivää lävitse, mistä syystä mitäkin tapahtui ja mitä voidaan parantaa, ja mihin keskittyä ennen seuraavia kisoja. Palautekeskustelut ovat tärkeitä myös silloin, vaikka kisat olisivat päättyneet voittoon.

Liikesarjapuolella seuramme pyrkii vähintään kerran viikossa kertaamaan eri liikesarjoja taitojen yllä pitämiseksi. Tämä ei kuitenkaan riitä, ja liikesarjakilpailijan onkin syytä harjoitella sarjoja itsenäisesti myös kotona. Oppia voi ottaa vaikka Youtubesta, jonne liikesarjavideoita on kuvattu valtava määrä. Liikesarjakilpailijoilla on myöskin intensiivinen harjoittelujakso ennen kilpailuja. Pyrimme saamaan vähintään 2-3 kokonaisvaltaista treeniä alle ennen kilpailuihin lähtemistä.

Lisenssi

Suomen Taekwondoliitto vaatii kaikilta sen kilpailuihin osallistuvilta kilpailijoilta lisenssin. Lisenssi on sama, onko menossa ottelemaan vai poomsae-kilpailuun, joten ainakin aloitusvaiheessa on helppo mennä kokeilemaan molempia, ja sitä kautta saada mielikuvan kumpi kilpailutapa olisi itselle mieluisampi. Usein ottelu- ja poomsaekilpailuja järjestetään myös erillisinä viikonloppuina, joten ne eivät aikataulusyistä ole myöskään toisiaan pois sulkevia. Lisenssiin on myös mahdollisuus liittää kilpailut kattava vakuutus. Vatado ry ei ole vakuuttanut kilpailijoita, jokainen kilpailija huolehtii itse, että hänellä on voimassa oleva vakuutus joka kattaa tapaturmat myös kilpailuissa.

Kilpailut

Halukkuus kilpailemaan lähdöstä on syytä esittää ohjaajalle vähintään 2 viikkoa ennen kilpailuiden ajankohtaa. Kilpailut löytyvät kohdasta: Seura -> Tulevat tapahtumat. Kaikkiin Suomen Taekwondoliiton tapahtumiin, leirit mukaan lukien, ilmottaudutaan seurakohtaisesti sähköisellä lomakkeella. Kilpailija siis ilmoittaa halukkuudesta seuralle ja seura ilmoittaa kilpailijat kilpailuihin. Myös laskutus toimii seuran kautta. On myös huomioitava, että sähköisessä lomakkeessa täytyy täyttää jokaisen kilpailijalisenssin id-tunnus, joten Taekwondolisenssin täytyy olla voimassa jo kilpailuun ilmottauduttaessa.

Kilpailumatkat

Kilpailupäivä on useimmissa tapauksissa lauantai. Satunnaisesti ottelu- ja poomsekilpailujen sattuessa samalle viikonlopulle järjestetään toinen tapahtuma sunnuntaina, päällekäisyyksien estämiseksi. Aamulla kilpailevat juniori ja harrastesarjat, iltapäivällä SM-liigasarjat. Poikkeuksiakin löytyy, tarkemmat aikataulut kannattaa kurkata ennen kilpailuja Suomen Taekwondoliiton internet-sivuilta kohdasta “Ajankohtaista”. Kilpailupaikkakunnasta riippuen lähtö Vantaalta tapahtuu klo: 6.00-8.00 välisenä aikana, sillä kilpailut usein alkavat klo: 10.00. Takaisin kotiin ehdimme usein vasta klo 18.00 jälkeen, sillä palkintojenjaot järjestetään usein vasta kun kaikki sarjat on kilpailtu.

Kilpailupäivät ovat pitkiä, joten olisikin hyvä huolehtia siitä, että kilpailijoilla on vähän omaa evästä mukana sekä taskurahaa lämmintä lounasta varten.